Watch documentaries, understand the world

Docu fabriek FILM Festival 24-03-24

Op het Docu Fabriek Filmfestival 2024 gingen de korte documentaires van de deelnemers aan het ontwikkelingsprogramma in première. Daarnaast bestond het programma uit een selectie internationale top documentaires, zorgvuldig samengesteld door Ruud Lenssen.

Programma

Hand in Hand is een documentaire over een vader en dochter, die samen kampen met dezelfde zeldzame aandoening: neuralgische amyotrofie. Hierdoor hebben ze allebei last van verlammingsverschijnselen. Desondanks gaan beiden anders met hun aandoening om en worstelen ze met schuldgevoelens.

*FILMBLOK 1: 14.00-16.00 uur*

'FakeNiels: gebouw(d) op leugens' is een documentaire waarin Niels van Rens de werking van fake news onderzoekt met de aankondiging van de komst van een groot Zweeds woonwarenhuis in Horst. Hoe zal de media en de maatschappij reageren? Maar de impact van het fake news op de omgeving én op hemzelf blijkt groter dan gedacht.

*FILMBLOK 1: 14.00-16.00 uur*

Filmmaker Dennis maakt zich al jaren zorgen over zijn jongere broertje Stan. Hun bewogen verleden heeft bij Stan geleid tot depressie en een angststoornis. In de afgelopen jaren hebben ze altijd gescheiden van elkaar geleefd. Door elkaar te bevragen en te filmen proberen de broers trauma's uit het verleden onder ogen te zien en groeien ze nader tot elkaar.

*FILMBLOK 1: 14.00-16.00 uur*

'Hoe Koen het ziet' is een documentaire over Koen Versleijen die lijdt aan het syndroom van Usher. Langzaam verliest hij zijn zicht en belandde daarom ook mentaal in de put. In de documentaire zien we hoe Koen én zijn gezin omgaan met de ziekte en hoe ze zich voorbereiden op een leven zonder zicht.

*FILMBLOK 2: 16.30-18.00 uur*

Jan's Kerk is een documentaire over Jan Jeucken. Jan is de beschermvader van 'zijn' vleermuizen, die in de nok van de kerk in Castenray huizen. Al jarenlang observeert en onderzoekt hij de vleermuizen. Maar nu Jan op leeftijd raakt maakt hij zich zorgen over hoe het verder moet.

*FILMBLOK 2: 16.30-18.00 uur*

Artistieke archiefdocumentaire die je niet onberoerd laat:
How much can our feminine origins influence the women we are? Matrimony is a search on family life, which ceases to be private as soon as it is passed down.

*FILMBLOK 3: 19.30-21.30 uur*

Veelbekroonde documentaire met Netflixiaanse spanning:

An intimate tale of secrets and lies, family and ethnicity and one young man’s odyssey from America to Russia, searching for his birth mother.

Irish filmmaker Sam Jones, in his first feature documentary follows US citizen Gabe, trying to trace the mother he and his sister were taken from in childhood when they were adopted into America.

Gabe arrives in Russia high on expectation. He wants to know who he is and the truth about his childhood.

What he finds is not the loving parent he hoped for, but an alcoholic, a woman steeped in lies, darkness and death.

*FILMBLOK 3: 19.30-21.30 uur*

Over

Het Docu Fabriek Filmfestival vond plaats in theater ’t Gasthoes in Horst op 24 maart 2024. Met de première van de korte documentaires uit het ontwikkelingsprogramma wordt niet alleen lokaal talent zichtbaar gemaakt, maar zo worden ook lokale verhalen onder de aandacht gebracht. Verhalen waar het publiek een band mee heeft en de kijker raken. Verder bestaat de programmering uit internationale top documentaires, die de kijker aanzetten tot reflectie of inspiratie. Door de combinatie van lokale en internationale films kijkt het Docu Fabriek Filmfestival tegelijkertijd naar binnen als naar buiten. Want de meeste menselijke thema’s zijn grenzeloos en universeel. Vandaar ons motto “Kijk documentaires, begrijp de wereld”.